Oefenstof

Dames Middenbouw

 

De middenbouw kent zeven niveaus, genummerd van 1 tot en met 7, waarbij 1 het hoogst is en 7 het laagst.

 

In elk niveau zijn er samenstellingselementen, dit zijn de voorwaarden waaraan een oefening moet voldoen. Deze worden per niveau steeds moeilijker. Per samenstellingselement krijgt een turnster 0,5 punten. Daarnaast zijn er bonussen te verdienen, die lk 0,3 punten opleveren. Hoe meer en hoe moeilijker je turnt, hoe hoger je startwaarde wordt.

 

Op niveau 7 moet er op vloer bijvoorbeeld een loopsprong geturnd worden om punten te krijgen, op 6 moet die loopsprong al verbonden worden met een tweede sprong om punten te krijgen. Niet alle elementen zijn voorgeschreven, wat betekent dat een turnster zelf kan kiezen welke elementen ze laat zien.

 

 
Dames Bovenbouw

De bovenbouw kent drie leeftijdscategorieën:

 

Jeugd

Geboren in 2010 en 2011

Junior

Geboren in 2007, 2008 en 2009

Senior

Geboren in 2006 of eerder

 

De bovenbouw kent acht niveaus, geletterd A t/m H, waarbij A het hoogste is.

 

In elk niveau zijn samenstellingseisen, dit zijn de voorwaarden waaraan een oefening moet voldoen. Per samenstellingseis kan er 0,5 worden verdiend. Daarnaast zijn er verbindingswaardes te verdienen door bepaalde elementen direct achter elkaar te turnen. 

De turnsters hebben inde bovenbouw nog meer vrijheid om hun oefening samen te stellen met elementen die ze goed kunnen uitvoeren.

 

Voor elk niveau is er een supplement waarin beschreven staat wat de eisen zijn voor het betreffende niveau. Voor brug, balk en vloer zijn er 4 eisen waaraan een oefening moet voldoen. Zo moet niveau G bijvoorbeeld op balk laten zien (1) twee sprongen in verbinding (waarvan 1 met 135˚ beenspreiding), (2) een draai op 1 been, (3) een acrobatisch element en (4) een acrobatisch element tot of door handstand. Ook staat er bij dat er maximaal 6 elementen worden geteld en dat daarvan minimaal 2 elementen acrobatisch moeten zijn en minimaal 3 gymnastisch. Het is altijd dus aardig puzzelen om een oefening in elkaar te zetten waar niet te weinig, maar zeker ook niet te veel in zit. De vloeroefening wordt in de keuze oefenstof altijd op muziek geturnd.

 

Voor alle documenten met betrekking tot de oefenstof klik HIER